T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KIRIKKALE’DE HUBUBAT HASADI YAKLAŞIYOR

Yayın Tarihi : 20.04.2018

​İlimizde 2018 üretim yılı arpa hasadı Haziran ayı itibarı ile başlayacaktır.

İl genelinde % 0,05 civarında hasat öncesi dane kaybı tespiti yapıldığını, bu sene hava şartlarının iyi gitmesiyle hububat hasadında yüksek verim elde edilmesi beklenmektedir. Ayrıca hasattan sonra üreticilerimizin anız yakılması konusunda duyarlı davranmaları gerekmekte olup; anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır.

Yaklaşık 400 civarında biçerdöverle yapılması beklenen hububat hasadını İl ve İlçe Müdürlüklerimiz Kontrol ekipleri ile sıkı bir takip gerçekleştirilecektir. Bu takipler ile dane ve sap kayıplarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
İlimizde  kabul edilebilir dane kaybı % 3 olmakla beraber, bu oranın üzerinde kayba sebebiyet veren biçerdöver operatör ve sahiplerine kabahatler kanununa göre cezai işlemler uygulanacaktır.  Kızılırmak havzası kenarlarında Haziran ayı itibarı ile başlayacak olan hasat yüksek kesimlerimizde Ağustos ortalarına kadar devam edecektir.
Bölgemizde yağışların bol olması nedeni ile ürün verimlerinin oldukça yüksek olması beklenmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alımı yapılacak ürünlerin alım fiyatlarının protein oranlarına göre değişecektir. Alım miktarının ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretici bazında belirleyeceği miktarlarda alım gerçekleşecektir. Yine bu sene de TMO tarafından randevu sistemi ile alım gerçekleştirecektir. Bu sistem ile çiftçilerin ofisin önünde yığılması önlenecek ve hakları korunacaktır. Çiftçilerimiz İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine uğrayarak Çiftçi Kayıt Sistemi Bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Çünkü çiftçiler ÇKS deki üretim miktarı kadar TMO ya ürün verebileceklerdir. Ürünü ofise vermek isteyenler teslim tarihinden en fazla 10 gün öncesinden randevu almaları gerekmektedir. Randevu tarihinde ürün teslim etmeyenlere tekrara randevu verilmeyeceği hususunda üreticilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir.